Det harde arbeidet med å lage nytt vinkart.

En vakker formiddag i mars satte vi oss ned før jobb for å smake sangiovese i all sin prakt.

Sangiovese er hoveddruen i Toskana i Italia, og den viktigste bestanddelen i vinene Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino. I Chianti og Vino Nobile kan man blande inn opp til 30% andre druer mens Brunello di Montalcino er en parademarsj for ren sangiovese.

Hensikten med smakingen var å finne ut hvilke viner vi skal bruke på vårt nye vinkart – som vil være klart etter påske, og derfor var utvalget delt i tre kategorier.

1) Chianti til under 160,- kroner i innkjøp. Her er utvalget i Norge stort, men vi begrenset oss til vinene fra de importørene vi har et innkjøpssamarbeid med. Dette er en priskategori hvor vi selger rimelig mye vin da rimelige Chianti er noe mange gjester gjerne kjøper.

2) Viner på hovedsaklig sangiovese i kategorien 160 – 300 kroner i innkjøp. Dette er en kategori som favner noen av de beste vinene fra Chianti Classico og Chianti Rufina (de to antatt beste appellasjonene i Chianti-sonen) fra de gode til utmerkede produsentene, samt viner fra Vino Nobile di Montepulciano og de rimeligere Brunelloene. Priskategorien er satt slik fordi dette er en priskategori hvor vi selger middels mye vin, og hvor man kan forvente rimelig høy kvalitet.

3) Den siste kategorien er for viner fra 300 kroner og oppover i innkjøp. Dette er kostbare viner hvor vi stort sett finner Brunello di Montalcino eller toppviner fra Chianti og Montepulciano. Da vi valgte viner holdt vi oss under 450 kroner i innkjøp. Det finnes en del viner som koster mer, men for oss er det ikke så interessant da vi selger veldig lite i så høye priskategorier.

Det er i denne sammenheng viktig å vite at vi valgte viner som vi visste var aktuelle for oss, enten fordi vi kjente dem og allerede mente de var bra, eller fordi pris og tilgjengelighet fra grossist og importør lå til rette for det. I noen tilfeller ligger alt til rette, og i andre bare noen faktorer, men dette er uansett ikke en uttømmende liste over sangiovesebaserte viner tilgjengelige i Norge.

Vinene ble bestilt i en engang gjennom vår vanlige grossist, og vi inviterte kolleger fra Don Pippo, Bare og Bare på 13 til å komme og smake med oss, men det var ikke alle som hadde anledning. I tillegg var det et par viner som ikke kom tidsnok til å bli med vurderingen, blant annet Vino Nobile di Montepulciano fra Poliziano og deres Asinone. De kom et par dager senere, men har ikke blitt smakt enda. Dessuten var mye av poenget å ha en komparativ smaking.

Alle vinene ble smakt blindt innen sin kategori (vi fikk en kokkelærling til å pakke vinene i aluminiumsfolie og skrive et tall på dem). Vi smakte altså hver kategori for seg og sjekket hvilke viner det var i ettertid.

Smaksnotater

Her er resultatene med min interne rangering i parentes:

Kategori 1 )pris eks mva 0 – 160):
(4) San Jacopo Chianti Classico 2012
Lukter lær, plommer og litt sopp. Litt uviklet karakter. Mild aromaintensitet og middels kompleksitet. I munnen smaker den av kirsebær og plommer samt noe fatpreg. Frisk og fin. Middels lengde og middels konsentrasjon.

(6) Agostini Petri Vicchiomaggio Chianti Classico 2010
Mørk og jordlig karakter på nesen. Lakris og karamell. Mild aromaintensitet.Saftig frukt i munnen med kirsebær i store mengder. Middels konsentrasjon og middels minus lengde.

(2) Ormanni Chianti Classico 2010
Animalsk og støvet karakter på nesen. Mørk fruktkarakter med bjørnebær. Noe alkohol. Middels kraftig aroma. Fyldig anslag i munnen av jordbær og kirsebær. Fin frukt i munnen. Tror denne trenger litt tid. Middels pluss konsentrasjon og middels lengde.

(3) Villa di Vetrice Chianti Rufina Riserva 2009
Rød og bærpreget frukt på nesen. Litt villgjærpreg. Middels intens og fin kompleksitet. Smaker av røde bær. saftig frukt. Litt enkel, men frisk og god. Middels konsentrasjon og lengde.

(1) Castello di Trebbio Chianti 2013
Lukter av lær, sopp, bjørnebær og lakris. Synes ung og fersk. Middels pluss konsentrasjon, middels fylde og lengde. Røde bær og litt blomster i munnen. God og saftig ettersmak.

(5) Selvapiana Chianti Rufina 2012
Mild og lys frukt på nesen. Middels konsentrasjon, middels fylde og middels lengde. Tydeligere tanniner enn de andre vinene. Rød frukt i munnen, men synes litt tynn og dekker ikke tanninene helt. Er det kanskje litt mye fat her?

Det er ganske jevnt her. Egle og jeg var enige om at Castello del Trebbio, som også er den rimeligste i smakingen, var den som overrasket mest positivt. Agostini Petri var den eneste jeg ville vært direkte misfornøyd med om jeg hadde kjøpt den selv. Der var vi også enige. Ellers var det rimelig stor grad av uenighet. Ove fra Don Pippo mente Castello del Trebbio smakte av papp og var meget svak.

Kategori 2 (160 – 300 kroner eks mva i innkjøp):
(2) Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2010:
Middels pluss aromaintensitet med animalske toner, vanilje, krydder, mørke bær og plommer. Noe fatpreg. Middels pluss fylde i munnen, middels pluss konsentrasjo, middels pluss syre og middels lengde. Smaker av syrlige kirsebær og litt krydder. Rik frukt.

(4) Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano 2010
Lys, rød frukt med middels minus intensitet. Noe krydder og bær – mot tranebær. I munnen er vinen middels konsentrert, har middels fylde og middels lengde. Syrlig frukt, tranebær og litt rips i munnen. Gir mer i munnen enn på nesen.

(1) Selvapiana Chianti Rufina Bucerchiale 2010
Litt funky nese med villgjærpreg, krydder, animalske toner og granatepler. En anelse alkohol på nesen. Middels pluss fylde, middels konsentrasjo og middels pluss til høy lengde. Smaker av rike, modne røde bær og granatepler. Flott frukt i munnen.

(3) Isole e Olena Chianti Classico 2012
Litt neglelakkfjerner, fat og alkohol på nesen. Lukter krydder og karamell over mørke bær. I munnen smaker den av ræd frukt, syrlige bær – tranebær. Middels pluss konsentrasjon, middels lengde og middels pluss fylde. Fin og sjarmerende frukt, men litt enkel og en tanke kort for nivået i denne kategorien.

(5) Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2011
Litt alkohol på nesen, karamell, rkydder og både mørk og rød frukt. Noe floralt. Ganske komplekst aromabilde. Middels pluss fylde, middels konsentrasjon og middels lengde. Smaker av mørke bær og noe animalsk med en litt alkoholisk utgang. Tanninene hjelper ikke på og frukten holder ikke helt ut.

Denne kategorien er kanskje den som er mest urettferdig. Det er enorm forskjell på viner til 190 kroner og viner til 290 kroner, men i forhold til restaurantprising gir det uansett mening. Her var det bred enighet om at Bucerchiale fra Selvapiana var suveren. En vin jeg veldig gjerne kjøper og drikker selv. Avignonesi var den som kom dårligst ut for oss. Det kan dog nevnes at den har fått mye god omtale fra anmeldere. 2011 er dog ingen god årgang i Toskana, hvilket heller ikke er rettferdig. Bucerchiale er fra 2010 – en årgang som noen mener er den beste på 30 år. Col d’Orcia var forøvrig også en flott vin og et eksempel på at 2010 har en karakter som kler sangiovese.

primedonnelabel
Kategori 3 (viner som koster 300 og oppover i innkjøp eks mva):
(3) Fonterenza Brunello di Montalcino 2008
Mørk og animalsk tone på nesen, litt krydder og urter. I munnen har den middels pluss konsentrasjon, middels pluss lengde og middels fylde. Friskt og fruktig i ansalget, røde og mørke bær. God og kompleks.

(5) Poggio Antico Brunello di Montalcino 2009
Lukter av karamell, mørk frukt og granatepler. Middels kompleks nese. Har middels pluss konsentrasjon, middels pluss fylde og middels pluss lengde. Litt hul i midtpartiet. Saftig, fin og rød frukt, bær og plommer i munnen.

(4) Le Regnaie Brunello di Montalcino 2008
Animalsk nese igjen, villgjærspreg, litt uren – men friskes opp etter hvert. Mørk frukt, plommer og bjørnebær over kirsebær. Høy fylde, middels pluss konsentrasjon og middels pluss lengde. Rik og fyldig frukt i munnen med røde bær og kirsebær. Fin struktur. Trenger tid.

(1) Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino Prime Donne 2010
Lær, kjøtt, plommer, urter og litt funky intens nese. Kompleks på nesen. Middels pluss konsentrasjon, middels pluss fylde og middels pluss lengde. Smaker av plommer, kjøtt, tranebær og fioler. Kompleks og flott vin.

(2) Isole e Olena Cepparello 2010
Litt alkohol på nesen. Lukter av plommer og tørkede jordbær, løv, sopp og grønne urter. Høy fylde, middels konsentrasjon og meget god lengde. Smaker av plommer, jordbæ og tørkede kirsebær med et floralt preg i ettersmaken. Flott vin.

Denne kategorien var preget av en rekke utmerkede viner der Poggio Antico var den eneste som var mindre god enn de andre. Dette vil jeg tro har mye med årgangen å gjøre. Jeg har i hvert fall aldri vært spesielt begeistret for 2009 i Toskana. De to siste vinene, Prime Donne og Cepparello, utmerket seg begge som strålende viner. Egle og jeg syntes Prime Donne var best med Cepparello som nummer to, mens Michelle hadde Cepparello som nummer én. Konklusjonen ble at vi må sette begge vinene på kartet. Det er på dette nivået sangiovese blir moro og jeg vil virkelig anbefale dere å kjøpe inn de to omtalte vinene. På tross av at de koster 400+ på Vinmonopolet mener jeg de begge fortjener prisen.

Leave a Comment