Hedonistisk liv

Det er noen ting som tidvis irriterer meg. Faktisk er det ganske mange ting som irriterer meg, men nå skal jeg være litt kortfattet og holde meg til én ting.

Når folk lager en blabla-versjon av en utmerket rett blir det aldri bra. En vegetarburger på tofu smaker ikke spesielt givende og tilfredsstiller på ingen måte ønsket om å tygge gjennom saftig kjøtt pakket inn i smørstekt burgerbrød. En kjøttsaus som er forenklet (og fordummet) til kokt kjøttdeig og tomatpuré smaker ikke bolognese. Hurtigpizza laget på pitabrød lever på ingen måte opp til pizza (pizza er minst 50% bunn og er bunnen kjip er pizzaen kjip).

Mange lager unødig dårlige versjoner av ellers utmerkede retter under en eller annen parole, enten det er lavkarbo, lavkalori, vegetar, billigvariant, hurtigvariant eller rett og slett gidder-ikke-orker-ikke-bryr-meg-ikke.

De siste er det lite poeng i å henge seg opp i, men de andre kan man lære en enkel regel:
“Spis rettene i sin beste, deiligste form.”

Det er nemlig slik at det finnes uendelig mange retter som passer inn i dine kriterier, retter som er laget slik fordi de smaker best slik, men som likevel er vegetariske, kjappe, billige, lavkarbo eller passer til de andre siste hippe dietthensynene folk har.

Nå skal jeg lære deg et tilbehør som fungerer som base til et utrolig stort spekter av retter (og som kan varieres til å være en rett i seg selv). Det er ikke lavkarbo, ikke spesieltlavkalori (men ikke spesielt høykalori heller), det kan like gjerne være vegetarisk som ikke, men det er kjapt, billig, godt og tilpasningsdyktig.

Bulgur er hvete som er kokt, knust og tørket. Det er et fullkorn og for de som henger opp i slikt er det mer næringsrikt enn hvetemel eller for den saks skyld couscous. Jeg er mest glad i det fordi det har større korn og derfor en bedre tyggemotstand enn couscous, det har mer egensmak (nøtteaktig, ikke ulikt smaken roux får når det kokes lenge) og det har (minst) like god evne til å absorbere smak av andre ting.

Her er retten jeg lagde som en kjapp, men utmerket komfortmiddag til meg selv. Den inneholder hummerkraft, men den kan fint være kyllingbuljong, grønnsaksbuljong (eller vann, men det synes jeg blir kjedelig), fiskekraft etc. Jeg brukte hummerkraft fordi jeg hadde rester etter to hummere jeg kjøpte for en stund tilbake, og hummer er for fint til at man skal kaste skall og hoder uten å utnytte dem. Forøvrig valgte jeg skate av den enkle grunn at de hadde skatefilet på tilbud på butikken (89,90 pr kg). Skate er en fantastisk fisk, men en fisk som har dårligere holdbarhet enn en del andre fiskesorter så spise den kjapt.

Skate og bulgur

Bulgur og smørstekt skate med kapers

180 gram skatefilet
50 gram usaltet smør
saften av en halv sitron
kapers (de fleste klarer seg med 1 ss, jeg er veldig glad i kapers og dobler)
salt og pepper

100 gram bulgur
2 dl hummerkraft
1 purreløk
1 fedd hvitløk, finskåret
ca 25 gram usaltet smør
revet sitronskall fra 1/2 sitron
salt

Sett væsken du skal bruk på kok. La den stå og holde seg varm. Skjær bort den trevlete mørkegrønne delen av purreløken og kast den. Del resten i to på langs og vask den godt med kaldt vann (det er ofte sand der). Skjær purreløken i skiver. Surr den i smøret til løken er myk og blank (2-3 minutter). Ha i hvitløken og surr til du kjenner hvitløkslukten (20-30 sekunder). Ikke la den svi. Ha i bulgur og la den surre med i 2-3 minutter til. Hell over kraften, skru varmen ned på det laveste eller nest laveste (den skal ikke koke lengre). Sett på lokk og la det stå. Bulguren er klar om 12-13 minutter. Smak til med salt og bland inn sitronskall rett før servering (det er lukten som er viktigst).

Smelt smøret til skaten i en panne og la det blir brunt. Salt fisken godt. Bruk middels varm varme (hos meg er det 7 til 7,5 på en skala som går fra 1 til 9), Når smøret har begynt å bli brunt legger du i fisken. Stek den i ca. 3 minutter på hver side (skatefilet er tynt, men andre fiskeslag må antageligvis stekes lengre – bare stek dem ferdige). Til fisken er lett brunet og den er gjennomstekt (den vil begynne å falle fra hverandre, men den skal ikke bli tørr).

Ha bulgur på en tallerken (som helst er varm) og legg skaten oppå.

I pannen du stekte skaten har du i kapers og sitronsaft og rør rundt. La det koke i 30 sekunder så heller du denne sausen (som nå heter beurre noisette med kapers) over fisken.

Servér og nyt!

Leave a Comment